Wednesday, April 6, 2011

SURAMNYA CINTA


Salam buat semua sahabat..
Hari ini aku ingin berkongsikan sebuah cerita dengan korang..
Tentang bertapa suram cinte ini diatas kesilapan manusia itu sendiri.

Dulu,
Pernah lahirnye seorang lelaki yang mempercayai yang cinta itu la keindahan yang harus dimiliki oleh semua umat manusia. Cinte yang mengajar umat manusia untuk berkasih sayang,dan menghormati antara satu sama lain. Die percaya yang cinta harus disulamkan dengan sebuah kejujuran dan kesetiaan. Dan sepanjang hayatnya dia hanye memperjuangkan ape yang die percaya. Iaitu cinta dan kasih sayang. Dia mengejar cinta sejati disepanjang hidupnya. Ingin memiliki indah yang seperti dia inginkan. Namun dunia bukan la semudah kite menulis dan melukis,hanye membayangkan dan melakar.Ianya datang tanpe kite duga. Tak seperti yang kite bayangkan. Dan xsemua yang kita inginkan akan jadi milik kita,eternity.

Pada suatu hari,cintanya disakiti tanpe belas. Ditikam dan dicincang lumat. Seperti takkan ada lagi kehidupan selepas ini. Dia menangis tanpe henti. Cube mencari kekuatan. Namun keyakinannya xpernah mati. Dia still percaya dengan cintanya. Namun begitu,perlahan-lahan kesetiaannye berubah.die jauh terpesong dengan ape yang die perjuangkan. Tiada lagi kejujuran dan kesetiaan dalam cintanya. Namun dia still menjaga hati insan2 yang bertahta dihatinya. Dia menghargai mereka seperti seadanya. Setiap kali bersama mereka,die memberi komitmen sebaiknye. Melayan mereka melebihi puteri yang turun dari kayangan. Melafazkan cinta indah seperti bulan yang sering dipagari bintang,yang memancarkan keindahannye di dada malam. Semuanya kerane kelukaan lalu,die menjadi seperti ini. Terlintas juga dihatinya perasaan bersalah pada mereka,namun kelukaansmlm mengajar die untuk tidak mengharap pada yang pasti,sebelum menjadi mutlak mereka boleh berubah hati. Isteri orang dapat dirampas,inikan pl hanya kekasih.

Namun dalam kebanyakkan yang hadir didalam hidupnya,ada seorang gadis yang benar2 menyintainya,gadis itu menerima dia seadanya. Menerima setiap buruk baiknya. Walaupn tau yang dia ramai kawan perempuan. Gadis itu menyintainya seikhlas hatinya. Malah mempercayai setiap perjuangan cintanya. Gadis itu sanggup menangis dan ketawa bersamanya. Menyintai die sepenuh hatinya. Percaya pada kejujuran dan kesetiaan yang diperjuangkan oleh jejaka itu sebelum ini. Malah die menjadikan impian jejaka itu sebagai realiti walaupn lelaki itu gagal menilainya,kerana dikaburi luka semalam. Namun die sentiase bersabar dalam mempertahankan keindahan cinta yang si jejaka itu percaya sebelum ini. Si gadis hanya menangis dalam hati saat si jejaka menidakkan perasaan gadis itu. Menghukum tanpa bicara. Membunuh dengan hati yang menyintai. Sakit,hanya itu yang si gadis rasa. Sedangkan si jejaka xmenyedari yang die telah melukai hati sorg gadis yang ikhlas menyintainye. Baginya kelukaan semalam telah membunuh impiannya,membunuh kebahagiaannya. Temannya hanyalah air mata yang kering dikolam hatinya. Tandus tanpa kehijauan dan warna-warna indah. Hatinya menjadi kejam dalam menilai kasih sayang insan lain.

Didalam kegelapan hati seorang lelaki yang memperjuangkan cinta,tiba2 datang seorang gadis yang mungkin menyedarkannya dari persepsi negatif. Yang membunuh kekejaman hati jejaka itu. Gadis itu kembali meyakinkan jejaka itu tentang kesetiaan dan kejujuran. Kembalikan impian yang telah berkubur lama. Jejaka itu mula meninggalkan semua kekasih gelapnya. Termasuk insan yang benar-benar ikhlas menyintainya. Tanpe memikirkan air mata mereka,si jejaka melupakan segalanya. Dia kembali membina kesetiaan dan kejujuran hanya pada seorang gadis itu. Dia kembali kepada dirinya yang lalu,saat die masih suci tanpe kelukaan. Yang hanya mempercayai tentang keindahan cinta yang bersulamkan kesetiaan dan kejujuran. Itulah nikmat keindahan cinta sebenar.

Namun keindahan yang allah ciptakan bukan sesuatu yang mudah untuk dipertahankan. Gadis yang menyedarkannya dengan sekelip mata barubah dan menjadi senjata yang paling bisa meracuni keindahan itu. Bayangkan insan yang menyedarkan anda tentang kesilapan,meracuni keikhlasan hati anda tanpe ada belas kasihan. Menghukum dan membunuh dengan senjata yang lebih hebat. Lebih berbisa dan membinasakan hati yang selameini mmg telah penuh dicalari dengan kejujuran dan kesetiaan yang dikhianati. Cukup kejam hati seorang gadis,lebih kejam dari ape yang si jejaka lakukan sebelum ini. Malah sekarang dia mula sedar,yang ketidakjujurannye dibalas dengan pengkhianatan juga. Die mula sedar,yang air mata mmg ditakdirkan untuk dia. Mungkin xkn ada kebahagiaan lagi untuknya.

Namun di dalam kesedihan itu,rupanya ada insan yang memerhatikannya dari jauh.yang masih menantikan keikhlasan hatinya. Yang sentiasa inginkan kejujurannya. Yang selalu ingin memiliki kesetiaannya. Si jejaka mula menyedari keikhlasan hati sigadis yang ikhlas menyintainya. Walau dalam kelukaan,die bersyukur dan berterima kasih,kerana kelukaan la membuka mata hatinya untuk menilai sebuah keikhlasan, kelukaan jg kembali yakinkanya. Baru die tau yang perjuangannya xpenah silap. Ape yang dia percaya selama ini adalah kebenaran sebenarnya. Kelukaan telah menyesatkannya jauh dari jalan perjuangannya,namun kelukaan juga lah yang menyedarkannya tentang kebenaran yang die perjuangkan.

Namun begitu, ujian allah itu xpernah berakhir. Si jejaka yang merasakan penderitaannya telah berakhir dan si gadis merasakan penantiannya telah bertemu titik penamat rupenya hanyalah ilusi. Mungkin allah hanya memberi mereka keindahan itu untuk menghilangkan penat kelukaan dan lelah penantian mereka selama ini. Dan kemudian kembali menguji mereka dengan ketandusan dan kebuntuan dalam mempertahankan keindan serta kemesraan antara mereka. Akhirnya jiwa semakin bergolak. Cinta yang disangkakan indah dgn kejujuran dan kesetiaan kembali tandus tanpa kesuburan. Dimanakah silapnya? Dimana? Si gadis mula gembira memeliki keikhlasan si jejaka,namun si gadis gagal mempertahankan keindahan itu,kerana mindanya dibuai mimpi yang perjuangannya telah berakhir dengan kebahagiaan. Sedangkan perjuangan mereka xkn pernah habis.
Si jejaka pl,kecewa dalam kesunyian. Kerana sangkaannya merosot. Harapan yang cube dicapai tak tergapai oleh tangannya. Si jejaka terhukum dan menghukum tanpa bicara. Si jejaka hanya berfikir,mungkin ini berpunca kerana kesilapan yang lalu. Kerana gagal menghargai si gadis lebih awl. Kerana pernah menghancurkan harapan si gadis. Barulah si jejaka sedar,kejamnye aku.

Akhirnya,
Tiada apa yang dapat diubah dalam hidupnya. Cinta yang diperjuangkan terus tandus dan suram. Tidak seperti indahnya taman syurgawi. Tidak seperti saktinya azimat cinta. Hilanglah sakti cinta yang si jejaka perjuangkan. Tandus jua taman setia yang si gadis pertahankan.  Dan perlahan-lahan mereka hanya akan terbunuh dalam kebisuan.

Moralnya:
  1. Manusia xkn boleh lari dari kesilapan,namun jgn kerana kesilapan lalu menjadi punca hilangnya kebahagiaan hari esok.
  2. Jangan mudah rasa selesa dengan apa yang kita ada,kerana allah tidak akan pernah berhenti menguji keimanan hambanya. Kerana itulah tanda kasih sayang allah pada kita dan sebaliknya kita harus sentiasa bermuhasabah diri serta perbaiki diri kita kearah yang lebih baik.
  3. Air mata bukanlah sebuah pembalasan tetapi hanyalah ujian, dan janganlah kita menghukum tanpa perbicaraan.
  4. Jangan biarkan keadaan mengubah kita,sebaliknya kitalah yang harus mengubah keadaan.
  5. Jujur dan setialah pada apa yang kita ada,kerana kejujuranlah yang lahirnya keikhlasan.
  6. Setiap musibah bukan la pengakhiran tp ia adalah sebuah permulaan untuk kite berubah dan menjadi yang lebih baik.
  7. Pengalaman adalah ilmu yang menjadi manusia matang dan maju ke garis penamat,bukannya kembalikan manusia ke petak permulaan.
  8. Hidup ini ibarat roda,tp jadikanlah hidup kita yang bermata dan berhaluan,bukan yang buta dalam kesesatan.
  9. Kebahagiaan adalah yang semua insan mahukan,tp kebahagiaan bukanlah untuk dipersendakan,sebaliknya untuk kita jaga hingga ke akhir zaman.
  10. Allah ciptakan Cinta bukan diatas untuk kita sanjung,bukan dibawah untuk kita pijak tp dekat dihati untuk kita rasai dan miliki serta membentuk sebuah identiti.

p/s: Kawan-kawan,sebenarnya bnyk lagi kesedihan yang dilalui oleh sahabat kite dalam cerita ni,tp aku dh pendekkan supaya korg lebih mudah paham cerita dia ni,harap kita sama2 dapat amik iktibar dan pedoman melalui cerita ni td,sebagai perkongsian pengalaman untuk kita semua...renung-renungkan dan selamat beramal....salam.

No comments:

Post a Comment